Kapitel 12 · 12.3
Dela ett album med familj eller vänner
Se det i en kort film
Du delar ett album med personer i din Nextcloud, så att de ser det i sin egen app Foton, eller med alla via en länk. Så kan du visa semesterbilderna för familjen utan att mejla dem eller lägga upp dem på sociala medier.
Dela med någon i din Nextcloud
- Öppna albumet i Foton och klicka uppe till höger på knappen för att dela (Hantera albumets medarbetare), bredvid Lägg till foton i albumet.
- Fönstret Lägg till medarbetare öppnas. Skriv ett namn vid Sök personer eller grupper och klicka på personen eller gruppen.
- Klicka på Spara (2).


Den andra personen ser albumet i Foton under Samarbetsalbum, tillsammans med vem som har delat det. Medarbetare kan inte bara se albumet utan också redigera det: de kan själva lägga till foton i det. Praktiskt efter en familjefest, där alla lägger till sina egna bilder.

Dela via en länk
Klicka i samma fönster på Dela via offentlig länk (1). Alla med länken kan se och ladda ner bilderna, även utan konto. Kopiera länken och skicka den till den du vill. Vill du inte dela längre, ta bort länken i samma fönster.
Obs: alla som har länken kan se och vidarebefordra bilderna. Dela en länk med bilder på barn eller andra privata bilder bara med personer du litar på.
Vill du hellre dela en mapp?
Du kan också dela mappen med foton från Filer. Det är praktiskt om andra själva behöver lägga till foton, till exempel efter en familjefest: dela mappen med redigeringsrättigheter, eller skapa en filförfrågan. Se Dela med en användare i ditt eget Nextcloud, En offentlig länk skapa: läsning, redigering, lösenord, utgångsdatum och hämtningsgräns och Filer låta levereras: fildroppe och filförfrågan. En delad mapp med foton räknas med i ägarens lagringsutrymme, se Den som använder delade filer använder ditt lagringsutrymme.
Tips: spelas inte en video i ett delat album upp hos den andra personen? Dela då mappen med videon via Filer, eller låt den andra personen ladda ner videon.
