Kapitel 16 · 16.2
Konfliktkopior i en stor mapp rensa upp utan att förlora något
Frågan: efter en period utan internet, eller efter att du ställt in en andra dator, finns det plötsligt tiotals filer med (conflicted copy i namnet. Kan du bara slänga dem?
Det korta svaret: inte utan att titta närmare. En konfliktkopia innehåller din version av filen, som (ännu) inte finns i din Nextcloud. Det som finns i originalet är versionen från din Nextcloud. Hur en konflikt uppstår kan du läsa om i Konfliktkopior: vad det är och hur du löser dem.
Steg 1: åtgärda orsaken
Rensa först när inga nya konflikter längre tillkommer. Vid många konflikter samtidigt är orsaken oftast en av dessa:
- Samma mapp synkroniseras av två synkroniseringsprogram (till exempel Nextcloud och OneDrive, eller två Nextcloud-kopplingar till samma mapp). Ta bort en av dem.
- Ett program ändrar filerna själv, till exempel ett backupprogram eller ett fotoprogram som skriver data i dina bilder. Stäng programmet eller uteslut mappen.
- Du har återställt en gammal kopia av din mapp på en dator som redan var kopplad.
Steg 2: hitta alla konfliktkopior
- Öppna din Nextcloud i webbläsaren och gå till mappen.
- Skriv conflicted copy i sökfältet Sök här uppe till vänster (1). Nu ser du konfliktkopiorna i den här mappen. Klicka på Sök överallt för att söka i hela din Nextcloud.
- Det går också att göra på datorn: sök på conflicted copy i Utforskaren eller Finder. Konfliktkopior som bara finns på din dator ser du bara där.

Steg 3: besluta för varje fil
| Situation | Vad du gör |
|---|---|
| Kopian och originalet är lika stora och har samma innehåll | Ta bort konfliktkopian. |
| Konfliktkopian är nyare och originalet har inte ändrats | Behåll konfliktkopian: ta bort originalet och ge kopian det ursprungliga namnet. Eller välj i appen under Lös konflikt den version du vill behålla. |
| Båda har ändrats | Öppna båda, för över dina ändringar till originalet och ta sedan bort kopian. |
| Du vet inte | Flytta konfliktkopiorna till en mapp Att granska. På så sätt är de ur vägen, men inte borta. |
Ett skyddsnät
- Allt du tar bort i din Nextcloud finns kvar en tid i Borttagna filer (Hämta tillbaka en borttagen fil från Borttagna filer).
- Din Nextcloud sparar äldre versioner av originalet (En äldre version återställa och ge versioner namn). Om du av misstag behöll fel version kan du återställa den föregående.
- En konfliktkopia som bara fanns på din dator och som du tar bort där hamnar i papperskorgen på din dator, inte i din Nextcloud.
Tips: många konflikter med delade dokument? Låt alla som öppnar dokumenten i webbläsaren göra det i Euro-Office, så arbetar ni i en och samma version. Se Arbeta med Office-filer från din dator.
