Kapitel 7 · 7.6
Selektiv synkronisering: endast vissa mappar
Vill du bara ha några få mappar på den här datorn, som riktiga filer? Använd då selektiv synkronisering. Mappar du bockar av stannar kvar i din WebOké Nextcloud, de hamnar bara inte på den här datorn.
Vid installationen
Välj i appen när du kopplar kontot Choose what to sync och bocka för de mappar du vill ha. Se Nextcloud Files installera på Windows.
Ändra senare
- Klicka på Nextcloud-molnet (Windows: nere till höger i aktivitetsfältet; Mac: högst upp i menyraden).
- Öppna appens inställningar (via ditt namn eller din profilbild högst upp i fönstret, och sedan Inställningar).
- Välj ditt konto till vänster. Du ser den mapp som synkroniseras.
- Klicka på de tre punkterna bredvid mappen och välj Kies wat je wilt synchroniseren. Då ser du mapplistan för din Nextcloud.
- Bocka för eller av mappar. Med Alles synchroniseren och Niets synchroniseren slår du på eller av allt på en gång.
- Klicka på Tillämpa.
Obs: bockar du av en mapp tar appen bort den mappen från din dator (inte från din Nextcloud). Har du ändrat något i den mappen på din dator som ännu inte laddats upp? Vänta då tills molnet är grönt innan du bockar av mappen.
Selektiv synkronisering eller virtuella filer?
| Selektiv synkronisering | Virtuella filer | |
|---|---|---|
| Vad ser du på din dator? | Endast de mappar du har bockat för | Allt |
| Vad finns verkligen på din disk? | Allt i de ibockade mapparna | Endast det du öppnar eller fäster |
| Utan internet | Alla ibockade mappar | Endast det som redan är nedladdat |
| Mac | Endast med en klassisk synkroniseringsmapp | Standard (File Provider) |
Använder du virtuella filer syns inga bockrutor vid mapparna i inställningarna. Det är normalt: då väljer du i stället per mapp med Altijd behouden op dit apparaat eller Ruimte vrijmaken (se Virtuella filer: se allt, ladda ner bara det du öppnar).
Nya stora mappar
Dyker det upp en ny mapp i din Nextcloud som är större än en viss storlek (till exempel om en kollega delar en stor mapp med dig), kan appen först fråga om du vill ladda ner den. Det ställer du in i appens inställningar, under Advanced (avancerat). Du ser då frågan i molnets fönster.
Tips: filer du aldrig vill synkronisera, till exempel tillfälliga filer från ett program, lägger du i listan Genegeerde bestanden bewerken i appens inställningar. En asterisk (*) står där för valfria tecken, till exempel *.tmp.
