Kapitel 15 · 15.32
Du ser inte dina ändringar när du laddar ner filen eller öppnar den på din dator
Du har ändrat ett dokument i webbläsaren. Du laddar ner det för att skicka via mejl, eller öppnar det via synkroniseringen på din dator, och ser den gamla versionen. Var finns dina ändringar?
Så fungerar det
Euro-Office sparar dina ändringar direkt, men först på dokumentservern. Filen i din WebOké Nextcloud uppdateras inte förrän alla har stängt dokumentet. Därefter tar det ytterligare en stund, oftast tio till trettio sekunder. På så sätt kan flera personer arbeta samtidigt utan att filen skrivs om hela tiden.
Så får du den senaste versionen
- Stäng dokumentet med krysset uppe till höger (se Stänga ett dokument och gå tillbaka till dina filer). Be kollegor som också har det öppet att stänga det.
- Vänta en halv minut.
- Uppdatera sidan med dina filer och ladda ner filen igen. Synkroniseringen på din dator hämtar därefter automatiskt den nya versionen.
Bråttom?
Måste den senaste versionen ut direkt, medan dokumentet fortfarande är öppet? Välj i redigeraren Arkiv, Ladda ner som. Den filen innehåller alltid dina senaste ändringar, även om andra fortfarande arbetar i dokumentet.
Fallgropar
- Lämnar du dokumentet öppet i en flik en hel dag, uppdateras inte filen i Nextcloud den dagen. Stäng dokument när du är klar.
- Redigera inte en fil samtidigt i webbläsaren och i Word eller LibreOffice på din dator via synkroniseringen. Då får du två versioner eller ett meddelande om att filen har ändrats.
- Ser du meddelandet "Filversionen har ändrats"? Då har filen ändrats utanför redigeraren. Klicka på OK, sidan laddar den senaste versionen.
